Nalazite se u > Gospodarstvo
10 godina bečkih WasteWatchera<br> 10 godina bečkih WasteWatchera

7.400 naplaćenih kazni samo u 2017. godini
Beč se ubraja u najčistije gradove svijeta, a kako bi to tako i ostalo gradska uprava provodi mnogobrojne mjere zbrinjavanja otpada. Jedna od njih su i mobilni nadzorni timovi koji već 10 punih godina kruže ulicama glavnog austrijskog grada i nadgledaju zbrinjavanje otpada.
Bečki su WasteWatcheri od osnutka u veljači 2008. godine do danas proveli ukupno 64.000 službenih naloga, a samo u 2017. godini naplaćeno je oko 7.400 kazni te je bilo preko 880 prijava. Novčana kazna za nepropisno zbrinjavanje otpada iznosi 50 eura, a od tog se novca financiraju ostale mjere čišćenja.
Trenutno je u Beču zaposleno preko 400 WasteWatchera koji u odori ili civilu kontroliraju sve vrste zagađenja javnog prostora, ali i vode. U posljednjih je 10 godina zahvaljujući njihovom angažmanu zabilježeno 60 % manje ilegalno odloženih hladnjaka, 58 % manje glomaznog otpada, 17 % manje nepropisno ostavljenih kolica za kupovinu, 123 milijuna manje opušaka te 100.000 vrećica psećeg izmeta više.
Jedan od dugogodišnjih problema u Beču bio je pseći izmet. Postavljanjem 3.500 automata s besplatnim vrećicama i 25.000 kanti za pseći izmet taj je problem uvelike riješe.
Druga bitna stavka smanjenje je količine opušaka na javnim površinama, a to je postignuto postavljanjem preko 20.000 kanti i cijevi za bacanje opušaka od cigareta.
„Velik dio Bečana već se odavno pridržava pravila čistoće, a onaj mali dio „crnih ovaca“ može očekivati kazne.“, ističe bečka gradska zastupnica za okoliš Ulli Sima.
Po uzoru na bečke WasteWatchere uskoro bi i u glavnim gradom Njemačke trebali početi patrolirati nadzorni timovi koji će kontrolirati odlaganje otpada.


Objavljeno 01.02.2018

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se