Nalazite se u > Kultura > Kultura
<br>EUROPOLY - Balkanske migracije u zemlje Centralne i Zapadne Europe
EUROPOLY - Balkanske migracije u zemlje Centralne i Zapadne Europe
<br>EUROPOLY - Balkanske migracije u zemlje Centralne i Zapadne Europe

Projekt EUROPOLY – konferencija, izložbeni program i filmske projekcije 


U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) danas započinje projekt zanimljivog naziva EUROPOLY. Riječ je zapravo o seriji regionalnih konferencija nastalih u suradnji udruga Bijeli val (Hrvatska), Krokodil (Srbija), Crvena (Bosna i Hercegovina) i BLOCKFREI (Austrija) koje se bave temom migracija, prvenstveno s područja Jugoistočne Europe u zemlje Centralne i Zapadne Europe, a jedan od mnogobrojnih sponzora ovog multidisciplinarnog projekta je i Grad Beč.
Prva u nizu konferencija održana je u Beogradu u travnju 2017. a preostale konferencije regionalnog projekta EUROPOLY održat će se u Sarajevu u rujnu 2017. i u Beču u prosincu 2017. godine.

Projektom je obuhvaćeno razdoblje počevši od velikog vala ekonomskih migranata (takozvanih gastarbajtera) iz šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća preko desetina tisuća ratnih izbjeglica iz devedesetih, kao i konstantnog odljeva mozgova te najnovije izbjegličke krize koja se preko Balkana kreće prema europskim zemljama.
Namjera projekta je istražiti i mapirati intenzivan društveni, kulturni i umjetnički utjecaj koji je ovaj dugotrajan val migracija ostavio kako na zemlje Zapadnog Balkana, tako i na zemlje koje su najčešće predstavljale finalnu migrantsku destinaciju. Panel diskusije, izložbeni program i filmske projekcije održavat će se tijekom 2017. godine u četiri grada: Beogradu, Zagrebu, Sarajevu i Beču. Okosnica i polazišna točka projekta je EUROPOLY - The European Union Identity Trading Game, umjetnička instalacija srpsko-austrijskog umjetnika Dejana Kaludjerovića inspirirana društvenom igrom Monopoly, koja će biti izložena na sve četiri lokacije. Zagrebački segment programa održava se od 2. do 11. svibnja 2017. u Kulturno informativnom centru (KIC).


Konferencija

U sklopu konferencije 2. i 3. svibnja u 19 h održat će se dva panela, jedan posvećen društveno angažiranim umjetničkim praksama kritičnim prema migracijskoj i kulturnoj politici EU, a drugi politikama identiteta i migracijskim praksama na (ne)imaginarnom Balkanu.


Izložbeni program

Umjetnička instalacija EUROPOLY – The European Identity Trading Game srpsko-austrijskog umetnika Dejana Kaludjerovića preispituje položaj imigranata u EU, kao i samu ideju EU te jaz između ideala i prakse. Instalacija će biti izložena do 11. svibnja, do kada svi zainteresirani mogu odigrati partiju ove igre trgovanja europskim identitetom nalik na Monopoly.

U sklopu izložbenog programa bit će predstavljen i video uradak GUESTures | GOSTIkulacije, dio  dugotrajnog projekta Margarete Kern o ženama koje su krajem 1960-ih emigrirale iz Jugoslavije u Zapadni Berlin kako bi radile u tvornicama koje proizvode video i televizijsku opremu. Žene su sačinjavale velik dio populacije migrantskih radnika, no njihove priče uglavnom su odsutne iz službenih povijesti i arhiva kao i kolektivnog imaginarija.

Filmske projekcije

Osim izložbenog programa i panel diskusija, od 4. do 6. svibnja u KIC-u će se održati filmski ciklus koji obuhvaća osam recentnih filmova i kultnih klasika koji preispituju hibridni položaj gastarbajtera i migranata u balkansko-europskoj svakodnevici – od etnološke studije „Halo München“ Krste Papića, preko crnohumornog dokumentarca „Dragan Wende - West Berlin“ Lene Müller i Dragana von Petrovića do subverzivnog „Montenegro“ Dušana Makavejeva.

Ulaz na sva događanja je slobodan!Objavljeno 02.05.2017.

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se