Nalazite se u > Kultura > Izložbe
Ai Weiwei: Circle of Animals/Zodiac Heads Ai Weiwei: Circle of Animals/Zodiac Heads
Ai Weiwei: Circle of Animals/Zodiac Heads Ai Weiwei: Circle of Animals/Zodiac Heads

Ai Weiwei, rođen 1957. u Pekingu, pripada najznačajnijim suvremenim umjetnicima. U svojim djelima tematizira povijest, kulturu i politiku svoje domovine, a povodom svoje prve samostalne izložbe u Austriji „translocation – transformation“, koja će biti otvorena 13. srpnja 2016 u bečkom muzeju za suvremenu umjetnost 21er Haus, u vrtu muzeja Belvedere postavljeno je 12 kolosalnih brončanih životinjskih glava.

Njegov Circle of Animals/ZodiacHeads iz 2011. predstavlja 12 brončanih glava kineskog horoskopa kojima se referira na vodene satove, također u obliku ljudskih i životinjskih glava, koji su nekoć stajali  u vrtu carske ljetne palače Yuanming Yuan u Pekingu. Francuske i britanske trupe su 1860. uništili čitavu palaču, a nebrojena kulturna blaga, među njima i brončane glave, ukradena su i raspršena po čitavom svijetu. Kina je između 2000. i 2007. uspjela vratiti pet originalnih glava, a 2009. još dvije koje se nisu uspjele prodati na dražbi. Pet brončanih glava nedostaje i dan-danas.

Ai Weiwei je svojim djelom stvorio novu interpretaciju divovskih dimenzija – životinjske glave teške su oko 500 kilograma i postavljene su na šipke visoke tri metra. Sasvim svjesno nabija glave na šipke evocirajući time europska obezglavljivanja. 

Instalacija Circle of Animals/Zodiac Heads dosad je postavljena u São Paolu, New Yorku, Los Angelesu, Taipeiju, Parizu i Londonu, a do 20. studenog 2016. moći će se vidjeti i u Beču.


Objavljeno 05.07.2016.

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se