Nalazite se u > Novosti
Akcija proljetnog čišćenja u Beču Akcija proljetnog čišćenja u Beču
Akcija proljetnog čišćenja u Beču

Zajedničke akcije čišćenja podižu svijest o čistom gradu

S prvim pravim proljetnim zrakama sunca ove je nedjelje u Beču započela zajednička akcija čišćenja grada. Bečki odjel magistrata MA 48 za gospodarenje otpadom, čišćenje cesta i vozni park od 2006. organizira akcije čišćenja grada u kojoj poziva sve volontere bez obzira na uzrast da se pridruže.
Ovogodišnja akcija traje do 7. svibnja, a sudjeluju škole, vrtići, različite udruge i veliki broj privatnih osoba, a dosad ih je prijavljeno više tisuća. MA 48 volonterima pomaže u akciji te ih opskrbljuje reflektirajućim prslucima, radnim rukavicama i posebno označenim vrećama za smeće, koje kad se napune, odjel i zbrinjava.

Članica bečkog poglavarstva za zaštitu okoliša Ulli Sima naglašava kako se proljetnom akcijom čišćenja u kojoj sudjeluje i jako puno djece, podiže svijest o čišćem gradu, što pridonosi i kvaliteti življenja. Kad jednom nešto sami očistite, više ćete se o tome brinuti i u budućnosti, objašnjava Sima. Posebno je lijepo vidjeti kako djeca posvećeno sudjeluju u zajedničkoj akciji.
Osim što zajedničkom akcijom žele podići svijest o čistom gradu i pokazati koliko inzistiraju na čistoj okolini, žele apelirati i na to da ljudi stvaraju što manje ili nikako smeća jer bi to bila najučinkovitija mjera. Kako smeće ipak nastaje, grad se pobrinuo na raspolaganja staviti dovoljno mjesta za njegovo savjesno zbrinjavanje. Tako u Beču postoji preko 24.000 kanti za smeće s pepeljarama, preko 210.000 kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada, veliki broj reciklažnih dvorišta te stotinjak lokacija na kojima se može zbrinuti problematični otpad.

U okviru akcije se čisti i ispod vodene površine, ove godine u kanalu Novi Dunav. Sljedeće subote će brojni ronioci zaroniti ispod površine i izvlačiti nemarno odbačena „blaga“. Akciju podupire i odjel magistrata MA 45 za gradske vodene površine koji čamcima prevoze izronjene predmete na obalu o kojima se poslije brine odjel za gospodarenje otpadom.

Prošlih je godina u akcijama sudjelovalo prosječno oko 17.000 građana. Otkako je akcija zaživjela u njoj je sudjelovala ukupno 121.000 osoba, a one su sakupile oko 265 tona, tj. 2.700 kubičnih metara smeća. Prema procjenama iz 2016. sakupljene su 34 tone, tj. 326 kubičnih metara otpada.


Objavljeno 02.05.2017.

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se