Nalazite se u > Beč
Beč

Beč je savezni glavni grad Republike Austrije, sjedište Nacionalnog i Saveznog vijeća, Saveznog predsjednika, Savezne vlade, svih središnjih saveznih ustanova, svih važnih diplomatskih predstavništava stranih država, Vrhovnog suda, Ustavnog i Upravnog suda, kao i ostalih sudova.

 
 
Beč je podijeljen na 23 gradska kotara, koje imaju svoj broj i ime:
 
 
 

 
 

Površina u četvornim kilometrima
Zelene površine: 200,22
Građevinske površine: 138,25
Prometne površine: 57,03
Vode: 19,39
Ukupno: 414,90
 
 

Položaj: Beč svoj razvoj u jedan od najvećih i najznačajnijih gradova srednje Europe duguje svom povoljnom  zemljopisnom položaju: Smješten između gorskih ogranaka  Alpa na sjeveroistoku i Bečkog bazena na sjeverozapadu i najvećim dijelom južno od Dunava, Beč leži na križanju starih prometnica, gdje se križaju dunavski putni smjer zapad-istok i povijesni put sjever-jug (Put jantara). Grad se razvio u rotacijsku točku europskog prometa, a nakon raspada Istočnog bloka prometne i ekonomske veze s istočnim susjednim zemljama posebno dobivaju na značaju.

Posebna, samostalna, federalna pozicija Beča u okviru austrijskog ustava omogućava glavnom gradu aktivnu i vitalnu samoupravu, čije se djelovanje širi i izvan Austrije (vidi pod Uprava)


Beč kao glavni grad savezne države
Grad Beč prostire se na preko 414 četvornih kilometara, broji 1,73 milijuna stanovnika, jedna je od devet saveznih pokrajina i istovremeno glavni grad Republike Austrije. Iako je površinski najmanja, Beč je po broju stanovnika najveća savezna pokrajina. Beč je istodobno i najveća austrijska komuna; središte za kongrese, konferencije i sajmove međunarodnog značaja, kao i sjedište dvadesetak međunarodnih organizacija, od kojih većina pripada Ujedinjenim narodima (UN). Beč je uz New York i Ženevu treće sjedište UN-a, pruža smještaj organizacijama UNIDO i IAEO, a tu se nalazi  i OPEC-ova centrala. U tim međunarodnim organizacijama zaposleno je više od 4.000 suradnika.


Bečki poglavar s nadležnošću „prema van“
Pored saveznog predsjednika i svih devet pokrajinskih poglavara imaju svoje nadležnosti u odnosima sa inozemstvom. Njih ima svaki pokrajinski poglavar ad personam, koji je u Beču istovremeno i gradonačelnik i šef vlade. U Beču je to od 7.11.1994. godine već treći put izabrani šef vladajućih socijaldemokrata Michael Häupl, doktor biologije i stručnjak za prirodu i ekologiju. Häupl je reizabran 1996., 2001., 2005., 2010. godine. Häupl kao poglavar pokrajine i grada prema ustavu zastupa Beč i u inozemstvu. Ova nadležnost omogućava Beču da uspostavi vlastita zastupništva i predstavništva izvan države. Poglavar pokrajine također može osobno delegirati svoje predstavnike i prenijeti im dio svojih nadležnosti, primjerice, imenovati posebnog izaslanika, koji u njegovo ime preuzima i obavlja zadaće.

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se