Nalazite se u > Gospodarstvo
Beč brine o stanovnicima treće životne dobi Beč brine o stanovnicima treće životne dobi

Dnevni centri pomažu starijim sugrađanima i njihovim obiteljima
Beč raspolaže s jedanaest dnevnih centara za starije osobe u kojima socijalni i zdravstveni radnici, njegovatelji, psihoterapeuti kao i animatori pet dana u tjednu svojim klijentima nude program i njegu.
Svatko najradije želi što je duže moguće ostati živjeti u svom domu. To u glavnom austrijskom gradu pored jedinica mobilne njege omogućavaju i spomenuti dnevni centri Fonda socijalni Beč.
Stariji sugrađani koji još žive u svom smještaju u dnevnim centrima mogu provoditi vrijeme i tako rasteretiti često vrlo zaposlene članove obitelji. U centrima za umirovljenike klijenti pored socijalnih kontakata dobivaju i svu potrebnu njegu i zabavu. Doprinos koji pri tom plaćaju usklađen je s njihovim primanjima i dnevno iznosi maksimalno 19 eura. Dodatno se plaća oko 8 eura za tri obroka i prijevoz do centra. Klijenti ne moraju svakog dana boraviti u centru, nego mogu odabrati određene dane i sate po želji.
U vremenu koje umirovljenici provode u ugodnoj atmosferi igrajući igre, slikajući, kuhajući ili vrtlareći, njihovi članovi obitelji mogu se nesmetano posvetiti svojim obvezama. U gradu osim toga postoje i specijalni dnevni centri samo za potrebe osoba s demencijom.
Prema anketi koju je proveo Fond socijalni Beč 98 posto klijenata dnevnih centara zadovoljno je uslugom i ponudom. Za 91 posto članova obitelji dnevna je njega od velike pomoći, a mnogi od njih izrazili su i želju da se radno vreme dnevnih centara produži.

Objavljeno 08.03.2018

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se