Nalazite se u > Gospodarstvo
Beč je spreman za ljetne vrućine – 900 javnih slavina s pitkom vodom Beč je spreman za ljetne vrućine – 900 javnih slavina s pitkom vodom
Beč je spreman za ljetne vrućine – 900 javnih slavina s pitkom vodom

Pored fiksnih javnih slavina Grad Beč svake godine na izrazito frekventnim mjestima postavi i 10 mobilnih


Zbog iznimno visokim temperaturama za početak ljeta potrošnja vode u Beču popela se u lipnju 2017. na rekordnih 500.000 m2 dnevno, a za osvježenje stanovnika Beča, no i mnogobrojnih posjetitelja austrijskog glavnog grada, gradska se uprava pobrinula puštanjem u rad čak 900 javnih slavina s pitkom vodom.
„Beč kao rijetko koja druga metropola ima izuzetno visoku kvalitetu vode koja u grad dolazi direktno iz planinskih izvora. Bilo bi šteta to ne iskoristiti i ljudima ne ponuditi besplatno osvježenje“, ističe bečka gradska zastupnica za očuvanje okoliša Ulli Sima.
Visoka kvaliteta bečke vode ipak nije slučajnost, Grad Beč svake godine ulaže naime oko 50 milijuna eura u održavanje vodovodnog sustava  te dodatnih 15 milijuna eura u zaštitu osjetljivih vodocrpnih područja.
Pored fiksnih Grad Beč na vrlo frekventnim javnim površinama svake godine u ljetnim mjesecima postavlja i mobilne slavine s vodom za piće. Tri metra visoke „pipe“ uočljive su  već izdaleka i jasno su obilježene natpisima “Voda za piće”, a priključenu su direktno na bečku vodovodnu mrežu.
– Proteklih se godina naša inicijativa razvila u pravu instituciju. Tako je samo prošle godine na Heldenplatzu u jednom tjednu popijeno i do 12.000 litara vode. Sve su bečke javne slavine osim toga ucrtane u kartu grada i svatko ih može lako pronaći – dodaje Sima.


Objavljeno 04.07.2017.

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se