Nalazite se u > Novosti
Beč u borbi protiv ilegalnog izvoza otpada Beč u borbi protiv ilegalnog izvoza otpada
Beč u borbi protiv ilegalnog izvoza otpada

Financijska se šteta procjenjuje na dvije milijarde eura godišnje

 

Prema zvaničnim podacima kojima raspolaže Gradski odjel za upravljanje otpadom MA 48 iz Beča se u inozemstvo godišnje ilegalno izveze 16.000 tona otpada, čija se financijska šteta procjenjuje na dvije milijarde eura. Na razini Austrije se pak godišnje ilegalno izveze 80.000 tona otpada u vrijednosti od deset milijardi eura.

U skladu s austrijskim Zakonom o otpadu otpad se smije predavati samo ovlaštenim komunalnim ili privatnim sakupljačima pa bečki gradski odjel za zbrinjavanje otpada MA 48 apelira na građane da prijave sve ilegalne aktivnosti vezene uz zbrinjavanje otpada te da svoj glomazni otpad odlože na jedno od 17 gradskih reciklažnih odlagališta.

Reciklaža sirovinskih materijala iz otpada naime vrlo je korisna i u gospodarskom i u ekološkom smislu. A ilegalni izvoz otpada ima dalekosežne ekonomske i ekološke posljedice. Svaki hladnjak, svaka perilica za rublje ili svaki mobitel sadrži sekundarne sirovine kao što su zlato, bakar ili rijetke elemente poput iridija, litija ili tantala. Jedna tona starih mobitela tako primjerice sadrži više zlata od jedne tone zlatne rude. Perilica rublja ima udio željeza od 60 posto, a električni štednjak čak 83 posto.

Ilegalni su sakupljači stoga najviše zainteresirani za otpad koji sadrži aluminij, bakar i druge metale te električni i elektronski otpad. Objavljeno 17.08.2016.

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se