Nalazite se u > Novosti
Beč u novu školsku godinu ulazi sa 103 nova razreda i smanjenom birokracijom Beč u novu školsku godinu ulazi sa 103 nova razreda i smanjenom birokracijom

Uglavnom gradu Austrije ukinuta 521 uredba koja se odnosi na školski sustav

I u glavnom je austrijskom gradu jučer započela nova školska godina. Prvi dan škole spremno je dočekalo 225.000 bečkih učenika, od čega čak 17.000 prvašića, a u učionicama 702 bečke osnovne škole dočekalo ih je 25.000 nastavnika.
Školska godina 2017./18. započela je u Beču otvorenjem tri potpuno nove škole. Uz još nekoliko proširenja postojećih škola Beč je tako dobio 103 nova razreda.
Od pokretanja bečkog paketa mjera za sanaciju škola 2008. godine do sada sanirano je ukupno 117 škola, a ove će godine biti sanirano i prošireno još 50 dodatnih škola. Mjere sanacije provodit će se i u narednom razdoblju te bi do 2022. trebalo biti gotovo još 113 projekata.  2017. godine Beč će u sanacije škola uložiti ukupno 57 milijuna eura, a u proširenja 96 milijuna.
Osim toga bečke škole od ove školske godine mogu računati sa smanjenjem birokracije, jer je od preko 2000 različitih uredbi koje se odnose na škole ukinuto njih čak 521.
„Kako bi školski sustav bio uspješan svi se napori moraju usmjeriti na stvarne zadaće. To znači, što manje administracije, i što više nastavnog rada“, ističe predsjednik Bečkog školskog vijeća Heinrich Himmer.
U proteklih je nekoliko mjeseci pravni odjel Školskog vijeća pročešljao sve uredbe koje se tiču školskog sustava, kako bi se ustanovila njihova neophodnost i aktualnost. U prvom je koraku ukinuta 521 uredba, a u narednih će se nekoliko mjeseci pokušati precizirati i sažeti i preostale uredbe.
Ove jeseni u bečke je škole krenulo i 5.542 djece izbjeglica za koju je Grad Beč neovisno o Ministarstvu obrazovanja osigurao 150 nastavnika koji će se brinuti o unapređenju znanja jezika, 43 dodatna socijalna radnika, 125 osoba za popratne integracijske mjere te šest mobilnih interkulturalnih timova.
„Brz polazak u školu jako se pozitivno odražava na integraciju djece i mladih. Uspjeli smo svima u što kraćem mogućem roku osigurati mjesto u klupama. To je bio veliki izazov, ali i sjajna prilika za njihovu što bržu integraciju u društvo.“, objašnjava Bečki gradski zastupnik za obrazovanje Jürgen Czernohorszky.
Kako bi se i roditeljima početkom godine barem djelomično smanjio financijski pritisak, bečke su gradske vlasti i ove godine zaključile poticajni paket u iznosu od 4,6 milijuna eura koji školama omogućava nabavu bilježnica, olovaka, ravnala i drugog materijala za učenike. Svaki roditelj na taj način uštedi do 33 do 70 eura po djetetu.


Objavljeno 12.09.2017.

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se