Nalazite se u > Gospodarstvo
Beč u Zagrebu predstavlja svoje mjere podrške start-upovima Beč u Zagrebu predstavlja svoje mjere podrške start-upovima

U glavni grad Austrije su pozvana i mlada hrvatska poduzeća
U Zagrebu će se od 28. do 30. studenog održati Dani Beča, a njihov središnji dio predstavlja dvodnevna konferencija u prostorijama Hrvatske akademije za znanost i umjetnost na Zrinjevcu.
Pored tema kao što su planiranje grada s smart city aspekta, energetska sanacija zgrada pod spomeničkom zaštitom, turizam u doba ekonomije dijeljenja, PR-mjere u području gospodarenja otpadom jedna od glavnih tema bit će odnos Grada Beča prema start-upovima.
Bilanca novoosnovanih poduzeća u Beču 2016. godine bila je više nego pozitivna. U Beču je 2016. osnovano ukupno 8.982 poduzeća. U nacionalnoj poredbi Beč je tako završio na prvom mjestu s 22,5 posto svih osnivanja. Broj novoosnovanih poduzeća u cijeloj Austriji iznosio je naime 39.973 poduzeća.
Velik broj novoosnovanih poduzeća bili su upravo start-upovi. Većina start-upova unutar dvije godine uspije stvoriti 7,5 radnih mjesta, što u Gradu Beču smatraju vrlo relevantnim gospodarskim faktorom. Zbog toga start-up poduzeća mogu računati na svestranu pomoć bečke Gospodarske agencije (Wirtschaftsagentur Wien) koju su 1982. godine osnovali Grad Beč, Gospodarska komora Beča, Unicredit i Erste banka. Podrška mladim poduzećima pri tom seže od besplatnog prostora do financijski potpora.
No Gospodarska agencija Grada Beča nije stala samo na domaćim poduzećima, nego ove godine s ciljem promoviranja Beča kao poduzetničkog centra nastavlja s projektom „Vienna Start-up 2018“.

Paket koji se u sklopu projekta dodjeljuje perspektivnim mladim poduzećima pokriva putne troškove, smještaj za dva mjeseca boravka u Beču, mjesto za rad u jednom od 32 bečka coworking prostora, coaching program, ulaznicu za bečki start-up festival (Pioneers festival) te upoznavanje i sklapanje korisnih kontakata s poduzetničkom scenom Beča.

Prošle je godine ovim paketom obuhvaćeno deset tvrtki, a zbog velikog broja prijava – s četrdeset prijava 2015. na dvjesto trideset 2016. godine – naredne će godine u Beč biti pozvan duplo veći broj međunarodnih start-upova. Iz Hrvatske je od pokretanja projekta prije dvije godine zaprimljeno četrnaest prijava, a krajnji rok prijave za novi „paket“  je  31.01.2018. godine.

Gospodarska agencija Grada Beča predstavlja inicijalni kontakt centar za lokalna i međunarodna poduzeća koja podržava ne samo besplatnim savjetovanjem nego i subvencijama i ustupanjem poslovnih prostora. Njezin je cilj jačanje bečkih poduzeća i inovacija, a fokusu agencije prvenstveno se nalaze humanističke znanosti, urbane tehnologije, kreativno gospodarstvo, kao i komunikacijske i informacijske tehnologije.

Više informacija o start-up paketu na sljedećem linku:
https://viennabusinessagency.at/start-up-city-vienna/vienna-start-up-package/


Prijave na konferenciju na https://danibeca.paideia-events.com/


Objavljeno 27.11.2017.

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se