Nalazite se u > Novosti
Bečka bolnica prijelome od sada gipsa „bio“ Bečka bolnica prijelome od sada gipsa „bio“
Bečka bolnica prijelome od sada gipsa „bio“

Uveden novi biološki razgradivi materijal za imobilizaciju prijeloma kostiju


U bečkoj bolnici Wilhelminenspital od nedavno se za imobilizaciju prelomljenih kostiju koristi novi. biološki razgradiv materijal.
„Novi je gips bolji i za pacijente i za osoblje, a i okoliš profitira od korištenja novog materijala za gipsanje“, kazao je član uprave bečke bolnice dr. Franz Kralinger.
Novi materijal tj. gips proizveden je naime na bazi drveta, lako se oblikuje i dorađuje. Gips se najprije zagrijava u posebnoj peći, a toplina ga čini podatnim za oblikovanje. Nakon prilagođavanja određenom dijelu tijela materijal se hlađenjem stvrdnjava, a osim toga je i vodootporan. Isti se gips može i nanovo prilagoditi, ako primjerice dođe do smanjenja optoka ili sl., što kod dosadašnjih plastičnih materijala nije bilo moguće i svaki se put moralo gipsati ispočetka.
Medicinskim radnicima i radnicama novi materijal uvelike olakšava posao jer je rukovanje njime puno lakše nego s dosadašnjim plastičnim masama. Zahvaljujući biološki razgradivom materijalu na bazi drveta niti nošenje maski i rukavica više nije obvezno.
Ne treba zaboraviti niti pozitivan efekt koji korištenje novog materijala ima na okoliš. On je naime razgradiv i ne mora se kao plastični gipsevi zbrinjavati u posebni otpad.

Objavljeno 27.07.2017.

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se