Nalazite se u > Gospodarstvo
Bečka konferencija o održivoj stanogradnji Bečka konferencija o održivoj stanogradnji

Glavna tema konferencije je pitanje kako osigurati povoljan stambeni prostor za sve
U glavnom gradu Austrije 12. i 13. travnja održat će se međunarodna konferencija o budućnosti održive stanogradnje. Središnja tema konferencije je „Pristup povoljnom stambenom prostoru za sve“.
Gradovi su značajni motori gospodarskog razvoja, a brz rast gradskog stanovništva postavlja velike izazove. Demografske promjene i drastičan porast međunarodnih migracijskih kretanja u regiji doveli su istovremeno do značajnog porasta potražnje za stambenim prostorom kao i do povećanog pritiska na infrastrukturu i socijalne usluge, dok se broj stambenih površina našao u naglom padu. Posljedice međunarodne financijske krize smanjile su naime financijske mogućnosti gradskih uprava i ulaganja u stanogradnju. To je dodatno pojačalo izazove pri nastojanju da se svim građanima osigura pristup povoljnom i prikladnom stambenom prostoru i osnovnoj infrastrukturi.
Gospodarska komisija za Europu UN-a (UNECE) 2014. je godine usvojila Ženevsku povelju o održivom stanovanju, koja zemlje članice UNECE-a podržava u nastojanju da svojim građanima osiguraju prikladan, povoljan i zdrav životni prostor.
Sudionici bečke konferencije razmijeniti će međunarodna iskustva i primjere dobre prakse, a poseban naglasak bit će stavljen na efekte ekonomije dijeljenja i pitanje kako online platforme za iznajmljivanje privatnih turističkih smještaja mijenjaju tržište stanova u gradovima. Sudjelovanje na drugom konferencijskom danu 13. travnja u bečkoj Gradskoj vijećnici besplatno je, a više informacija o samom programu možete saznati ovdje.


Objavljeno 10.04.2018

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se