Nalazite se u > Novosti
Bečke žirafe dobile energetski neovisnu nastambu Bečke žirafe dobile energetski neovisnu nastambu
Bečke žirafe dobile energetski neovisnu nastambu

Fotovoltaični moduli za opskrbu električnom energijom, a šljunak za grijanje

Nova nastamba za žirafe koja je u bečkom zoološkom vrtu Tiergarten Schönbrunn otvorena prije tjedan dana pokazuje da je moguće postići spoj između baroknog stila gradnje i zahtijeva modernog vremena.
Povijesna je građevina u kojoj su bile smještene žirafe restaurirana u svom prvotnom obliku, a na stražnji je dio zgrade u skladu s pravilima očuvanja spomeničke baštine nadograđen zimski vrt.
Bečke su žirafe tako dobile 440 m2 unutarnjeg prostora i 1770 vanjskog s pješčanikom, pojilom i hranilištem, što je tri puta veća površina nego su je do sada imale na raspolaganju.
A kada dvije mlade žirafe Fleur i Sofie, koje su još šiparice, odrastu posjetitelji će ih moći gledati ravno u oči s novoizgrađene galerije.
U stakleni je krov zimskog vrta ugrađena 237 m2 veliki fotovoltaični modul, koji će godišnje moći proizvoditi 18.000 kWh električne energije, što je dovoljno za opskrbu cijele nastambe.
Pod istim tim zimskim vrtom nalazi se pak 120 tona šljunka koji će pohranjivati svu toplinu dana i noću je pretvarati u toplinu. 
Za ove je dvije ekološki osviještene tehnologije bečki zoološki vrt 2016. godine nagrađen Ekološkom nagradom Grada Beča. 


Objavljeno 18.05.2017.

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se