Nalazite se u > Kultura > Kultura
Bečki i newyorški filharmoničari zajedno slave 175. rođendan Bečki i newyorški filharmoničari zajedno slave 175. rođendan
Bečki i newyorški filharmoničari zajedno slave 175. rođendan

Izložba „2 x175: Beč i New York“ do 14. veljače 2018. u Kući glazbe

Bečki filharmoničari ove godine slave 175 godina postojanja, a iste je 1842. godini osnovana i Newyorška filharmonija. Zajednički jubilej bio je povod za organiziranje zajedničke izložbe o ova dva svjetski poznata orkestra pod nazivom „2 x 175 godina filharmoničara: Beč i New York“.
Izložba je najprije predstavljena u Austrijskom kulturnom forumu u New Yorku, a trenutno se zaključno s 14. veljače 2018. godine može pogledati u bečkoj „Kući glazne" (Haus der Musik). Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.
Arhivski dokumenti prikazuju povijesne vrhunce, zajedničke odlike i razlike dvaju orkestara koji se ubrajaju u najstarije ansamble u svijetu. Posjetitelji imaju priliku saznati nešto više o skladateljima koji su radili s oba orkestra, Johannesu Brahmsu, Antonu Bruckneru i Gustavu Mahleru.
Predstavljeni su i odnosi dva ansambla prema zajedničkim dirigentima  kao što su Arturo Toscanini Leonarda Bernstein i Zubin Mehta, a poseban fokus stavljen je na utjecaj nacionalsocijalizma na rad dvaju filharmonijskih orkastara.
U bečkoj „Kući glazbe“ smjestio se i stalni postav Muzeja Bečkih filharmoničara kroz koji se može upoznati povijest planetarno popularnog orkestra. U kući u kojoj se sada nalazi muzej u vrijeme osnutka orkestra živio je jedan od njegovih pokretača, Otto Nicolai, a među eksponatima nalaze se između ostalog i osnivački akt Bečke filharmoničara te program prvog koncerta održanog 28. svibnja 1842. godine.


Objavljeno 14.09.2017.

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se