Nalazite se u > Kultura > Izložbe
Bečki Kunst Haus proslavio 25. rođendan Bečki Kunst Haus proslavio 25. rođendan
Bečki Kunst Haus proslavio 25. rođendan


Najveća zbirka Hunderwasserovih radova

 

Bečki Kunst Haus, muzej u vlasništvu Bečkog holdinga, otvoren je 9. travnja 1991. godine te je protekli vikend bogatim rođendanskim programom za djecu i odrasle proslavio 25. obljetnicu svog postojanja.

Muzej koji je dizajnirao svjetski poznati austrijski arhitekt i slikar Friedensreich Hundertwasser, ujedno i tvorac vanjskog izgleda bečke spalionice otpada Spittelau, posjeduje i najveću kolekciju umjetničkih radova ovog svestranog umjetnika koja se može pogledati na prva dva kata muzeja.

Treći i četvrti kat posvećeni su pak fotografiji. Upravo s fokusom na ovaj oblik vizualne umjetnosti ovaj se muzej uspio pozicionirati kao neizbježno mjesto za sve ljubitelje suvremene umjetnosti.

2015. godine muzej se otvaranjem novih izložbenih prostorija i fokusom na ekološke teme uspio novo pozicionirati kao „zeleni muzej“, što je i logičan slijed razvoja ovog jedinstvenog bečkog muzeja, uzme li se u obzir da se i sam Hundertwasser značajno zalagao za zaštitu okoliša.

Bilanca potekla dva i pol stoljeća postojanja ovog „zelenog“ muzeja 90 je međunarodnih fotografskih izložbi - Annie Leibovitz, Elliot Erwitt, René Burri, Man Ray, Henri Cartier-Bresson, Linda McCartney, Joel Meyerowitz i mnoge druge -  i preko 3,5 milijuna posjetitelja.

Samo 2015. godine prodano je 148.000 ulaznica, od čega su velik broj posjetitelja bili djeca i mladi.

2016. godine na programu muzeja nalazi se i prva velika austrijska retrospektiva posvećene radovima Magnumova fotografa Martina Parra.


Objavljeno 12.04.2016.

 

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se