Nalazite se u > Turizam > Prater
Bečki Prater slavi 250. rođendan Bečki Prater slavi 250. rođendan
Bečki Prater slavi 250. rođendan Bečki Prater slavi 250. rođendan

Glavni austrijski grad slavi 250. obljetnicu postojanja jedne od svojih glavnih turističkih atrakcija

Bečki se Prater prvi put spominje u darovnici iz 1162. godine, a njegovo ime potječe od latinske riječi pratum što u prijevodu znači livada. Car Maksimilijan ga je 1560. godine pretvorio u lovište, a  7. travnja 1766. car Josip II. dotadašnje je carsko lovno područje prepustio široj javnosti. 250. godišnjica ovog događaja povod je za proslavu uz mnogobrojne izložbe i događanja na otvorenom.

Na samom je početku Prater pružao prostor za organiziranje različitih sajmova, uprizorenja spektakularnih vatrometa i pokušaje leta s balonima. No, u 18. su se stoljeću ponukani velikim brojem posjetitelja tamo nastanili i različiti ugostiteljski objekti. 1801. otvorena je i prva atrakcija, panoramska, odnosno kružna slika unutar koje je čovjek imao dojam da je u nekom drugom gradu, te Circus Gymnastikus, gdje su se mogle pratiti predstave umjetničkog jahanja.

Svoj pravi procvat Prater je pak doživio pred Svjetsku izložbu 1873. godine, a Divovski kotač  koji je izgrađen 1897. godine povodom 50. obljetnice vladanja cara Franje Josipa postao je zaštitnim znakom Beča.

Bečki gradski muzej koji raspolaže s velikim brojem eksponata koji potječu iz Patera ovaj je jubilej iskoristio za organiziranje izložbe koja prikazuje zanimljivu prošlost svjetski poznatog bečkog zabavnog parka. Izložba je otvorena 10. ožujka, a moći će e pogledati sve do 21. kolovoza ove godine.

Jedan dio povijesnih eksponata iz Pratera trajno je izložen i u Muzeju Partera u Planetariju u neposrednoj blizini Divovskog kotača.

Paralelno s izložbom u gradskom muzeju, 16. se ožujka otvara i izložba u bečkom Židovskom muzeju. Naime mnogi od ugostiteljskih i zabavnih  lokala izgrađenih u Prateru bili su židovskom vlasništvu, a i samo zemljište na kojem je izgrađen Divovski kotač pripadalo je Židovu, direktoru kazališta Carlstheater, Gaboru Steineru. Steiner je osim toga bio i pokretač slavne povijesne atrakcije „Venecija u Beču“.

Nakon progona Židova za vrijeme 2. Svjetskog rata u Parteru gotovo ništa više ne podsjeća na prijašnje židovske lokale, a ovom se izložbom ponovno nastoji osvijestiti i ovaj dio povijesti Pratera.

Izložbenom se nizu posvećenom Prateru pridružuje od 31. ožujka do 31. studenog, kako i priliči, i bečki Cirkuski muzej svojom izložbom „Zemlja čuda Prater. 250. godina bečkog Patera“.

Povodom 250. godišnjice postojanja Partera, koji godišnje privuče preko 4. milijuna posjetitelja,  ponovno će biti oživljen i tradicionalni Cvjetni korzo koji će kroz zabavni park prodefilirati 9. travnja, a u svibnju je ovim povodom planirano i otvorenje nove spektakularne atrakcije – restorana u vlaku smrti.


Objavljeno 15.03.2016.

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se