Nalazite se u > Turizam > Slobodno vrijeme
Bečki zoološki vrt očekuje mladunče orangutana Bečki zoološki vrt očekuje mladunče orangutana
Bečki zoološki vrt očekuje mladunče orangutana

Orangutani su od istrebljenja ugrožene životinje te se njihovo razmnožavanje u zatočeništvu smatra pravim uspjehom.

Bečki zoološki vrt priopćio je još jednu veselu vijest. U ožujku ove godine u njemu bi naime na svijet trebala doći beba orangutana. Riječ je o prvom mladuncu ove vrste nakon punih 13 godina. Majka Sol rođena je 1996. u zoološkom vrtu u Švedsku, a u Beč je stigla 2009. godine. Svoje je prvo mladunče očekivala 2012. godine, no kako to često biva kod prvorođenih orangutana, beba je rođena mrtva.

Rođenje mladunčeta orangutana u zatočeništvu smatra se pravim uspjehom jer se orangutani čije ime zapravo znači „šumski ljudi“ mogu naći još samo na Borneu i Sumatri i obje se vrste nalaze na IUCN-ovu popisu ugroženih vrsta. Razlog izumiranja orangutana prvenstveno je nestanak tropski šuma koje su njihovo životno stanište, ali i izlovljavanje zbog mesa i ilegalne trgovine mladuncima.

Bečki Tiergarten Schönbrunn dio je europskog programa razmnožavanja ugroženih životinja u zatočeništvu, a nakon 2004. godine kada je tamo na svijet došla orangutanica Maya ovo će biti prvo mladunče te vrste. Veterinari stoga pomno prate razvoj bebe, čiji se spol nažalost još ne može ustanoviti.

 

Objavljeno 06.02.2017.

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se