Nalazite se u > Novosti
Bečko istraživanje pokazalo da su osobe koje puno gledaju televiziju sklonije vjerovanju u urbane mitove i legende Bečko istraživanje pokazalo da su osobe koje puno gledaju televiziju sklonije vjerovanju u urbane mitove i legende

Istraživanje Medicinskog sveučilišta u Beču

 

Najnovije istraživanje provedeno na bečkom Medicinskom sveučilištu pokazalo je da osobe koje puno gledaju televiziju češće podliježu vjerovanjima u urbane mitove i legende.

Pri tom njihova dob, obrazovanje i spol ne igraju nikakvu ulogu.

U aktualnoj su studiji ispitane 322 osobe. Jedno od pitanja postavljeno unutra istraživanja bilo je i vjeruju li ispitanici da u Austriji još uvijek postoji smrtna kazna. Pri tom je čak 11,6 posto njih bilo mišljenja da smrtna kazna koja je u Austriji ukinuta 1968. godine još uvijek postoji.

Znanstvenici su to vjerovanje pripisali velikom udjelu američkih kriminalističkih serija koje se puštaju na austrijskoj televiziji i iskrivljuju poimanje stvarnosti gledatelja.

Istovremeno su osobe koje puno vremena provode pred televizorom sklonije precjenjivanju pojedinih zanimanja kao što su liječničko, odvjetničko ili policijsko, što se pripisuje pojačanom filmskom portretiranju upravo tih skupina. Iste te osobe precjenjuju i vjerojatnost da bi mogle postati žrtvama kriminalnih djela.

Na temelju dobivenih podataka bečki stručnjaci zaključuju kako su osobe koje puno gledaju televiziju podložnije i drugim mitovima i predrasudama te da posjeduju pogrešne informacije o temama vezanim za vlastito zdravlje.Objavljeno 18.10.2016.

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se