Nalazite se u > Kultura > Izložbe
Bruegel, Rubens, Rafael i Kubin do kraja godine u Beču Bruegel, Rubens, Rafael i Kubin do kraja godine u Beču
Bruegel, Rubens, Rafael i Kubin do kraja godine u Beču Bruegel, Rubens, Rafael i Kubin do kraja godine u Beču Bruegel, Rubens, Rafael i Kubin do kraja godine u Beču Bruegel, Rubens, Rafael i Kubin do kraja godine u Beču

Pieter Bruegel Stariji, Rafael, Peter Paul Rubens i Alfred Kubin samo su neka od velikih imena kojima su posvećene izložbe u Beču u drugoj polovici godine.

Tako će se u bečkom muzeju Leopold od 7. srpnja do 4. rujna ove godine moći vidjeti izložba austrijskog grafičara i pisca Alfreda Kubina (1877.–1959.). Muzej Leopold, koji posjeduje treću najveću zbirku radova Alfreda Kubina, postavit će njegova rana djela nastala do 1906., a koja ilustriraju na gotovo proročanski način dva ekstrema 20. stoljeća: nestanak pojedinca u slijepoj masi s jedne strane i, potpuno suprotno, usamljeni pojedinac, prepušten i okrenut samom sebi koji ne može naći svoje mjesto u moderni s druge strane.
Crteži i grafike Pietera Bruegela Starijeg (1525.–1569) ubrajaju se u najznačajniji dio fundusa bečke Albertine. Opsežna izložba od 8. rujna do 3. prosinca otkriva umjetničke početke flamanskog slikara i istražuje njegov značaj kao „seoskog slikara“, „drugog Hieronymusa Boscha“, obnovitelja pejzažnog slikarstva i društveno-kritičkog satiričara.
Prva monografska izložba koja prikazuje stvaralaštvo talijanskog slikara i graditelja Rafaela (1483.–1520.) u Austriji okuplja sa 170 crteža i slika značajna umjetnikova djela. Albertina od 29.9.2017. do 7.1.2018. izlaže djela tog majstora visoke renesanse iz vlastite zbirke, ali iz drugih slavnih muzeja.
Peter Paul Rubens (1577.–1640.) i dan-danas slovi kao jedan od najznačajnijih flamanskih baroknih slikara. Muzej povijesti umjetnosti u Beču, Kunsthistorisches Museum, objedinjuje bečki fundus od četrdesetak slika i mnogobrojna posuđena djela iz međunarodnih muzeja u spektakularnu izložbu crteža, skica i ulja na platnu velikih formata koju će javnost moći pogledati od 17.10.2017. do 21.1.2018.
Listopad između ostalog donosi i izložbu suvremenog američkog umjetničkog fotografa švicarskog porijekla Franka Roberta (1924.). čiju će izložbu od 25.10.2017. do 21.1.2018. ugostiti Albertina. Uz njegovoj ciklus fotografija o američkoj svakodnevici „The Americans“ koji je potaknuo razvitak više umjetničkih pravaca (happening, pop-art, junk-art) bit će postavljene i fotografije s njegovih ranih švicarskih reportaža te putovanja Europom kao i njegov kasniji introspektivni opus.

Osim toga će u Leopoldu će biti postavljena izložba švicarskog slikara Ferdinanda Hodlera (1853.–1918.) koji je svojim razvijanjem kompozicije i simbolističko-dekorativnim rješenjima utjecao na razvoj Jugendstila, ali i zbirka slika austrijskih umjetnika na temu žena od bidermajera do moderne. U Zimskoj palači Winterpalais u drugoj će polovici godine biti otvorena izložba posvećenu Ivanu III. Sobjeskom, poljskom kralju kojeg su slavili kao spasitelja Europe i njezine kulture, a koji je nerazdvojiv od povijesti Beča. Posjetitelji će u židovskom muzeju Judenplatz moći pogledati izložbu posvećenu američkoj poduzetnici poljskog porijekla Heleni Rubinstein (1870.–1965.).

O ovim, ali i mnogim drugim izložbama pročitajte na sljedećim linkovima:
www.leopoldmuseum.org
www.winterpalais.at
www.albertina.at
www.kunsthauswien.com
www.khm.at
www.jmw.at
www.mak.at
www.mumok.at


Objavljeno 13.07.2017.

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se