Nalazite se u > Kultura > Izložbe
Čizma glavu čuva ili? Čizma glavu čuva ili?
Čizma glavu čuva ili?

Bečka izložba prikazuje društvenu povijest šešira

 

„Muzej Grada Beča“ koji se nalazi na trgu Karlsplatz u blizini Državne opere od 9. lipnja do 30. listopada 2016. godine prikazuje izložbu „Šešir dolje! Društvena povijest pokrivanja glave“, koja se bavi šeširima i pokrovima za glavu od sredine 19. stoljeća do modernih dana.

Šeširi i pokrovi za glavu ne predstavljaju samo zaštitu od vjetra i padalina, nego su ujedno i statusni simboli, pokazatelji osobnosti i komunikatori.

Izložba u „Muzeju Grada Beča“ prikazuje društvenu povijest šešira od revolucionarne 1848. godine pa sve do danas.

Društveni procesi i povijest Beča prikazani su pri tom kroz pet tematskih cjelina: šeširi kao znak moći, izraz blagostanja i društvenog statusa; kape kao sastavni dio radne uniforme, kao modni dodatak ili kao dio političkog stava; haube, židovske jarmulke i marame za glavu kao osobni „zaštitni znak“ ili pak simbol vjerskog i kulturnog identiteta.

Svi ovi pokrovi za glavu pričaju priču o onima koji su ih nosili i njihovoj ulozi u bečkom društvu. Na izložbi je predstavljeno 140 predmeta, od kojih jedan dio potječe iz zbirke samog muzeja, dok je njih osamdesetak posuđeno iz privatnih zbirki.


Objavljeno 07.06.2016.

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se