Nalazite se u > Novosti
EuroPride 2019. u Beču EuroPride 2019. u Beču

Po drugi puta

 

Nakon 18 godina Beč će 2019. godine po drugi puta postati organizatorom europske „Parade ponosa“ koja se svake godine održava u jednom europskom gradu. U tu svrhu „Homoseksualna inicijativa Beč - HOSI“ već je dobila financijsku podršku.

Izbor Beča za organizatora parade nije samo odraz povjerenja u bečku LGBT, nego i u sam Grad Beč, izjavila je Lui Fidelsberger, predsjednica HOSI-ja.

U godini održavanja europske parade obilježit će se zapravo dva jubileja. Jubilarnih 50 godina od Stonewallske pobune 1969. godine, kada je policijska racija u jednom gej klubu u New Yorku izazvala spontane demonstracije koje se smatraju početkom pobune gej populacije i borbe za prava homoseksualnih osoba. Drugi jubilej koji će se obilježiti 40 je godina od osnivanja „Homoseksualne inicijative Beč“.

Europska „Parada ponosa“ predstavlja događaj koji objedinjuje cjelokupnu LGBT zajednicu u Europi, kao i sve njezine grupe i klubove, pa su organizatori uputili poziv za sudjelovanje u njezinom osmišljavanju. Neki od neizostavnih dijelova svakako su ceremonija otvaranja i zatvaranja, konferencija o ljudskim pravima te takozvana parada duginih boja.Objavljeno 18.10.2016.

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se