Nalazite se u > Kultura > Izložbe
Found Not Taken Found Not Taken
Found Not Taken Found Not Taken

Izložba Edsona Chagasa

Bečki Kunst Haus od 13. srpnja do 30. listopada predstavlja prvu samostalnu izložbu mladog angolskog umjetnika Edsona Chagasa.

Edson Changas jedan je od zapaženijih mladih fotografa, a njegova serija fotografija „Found Not Taken“, kojom je predstavljao Angolu na Venecijanskom bijenalu 2013. i koja je nagrađena Zlatnim lavom, bit će predstavljena u bečkom Kunst Hausu.

Za svoj „Found Not Taken“ Chagas je šetao ulicama Luande, Londona i Newporta i fotografirao bačene predmete, koje je je po potrebi neznatno ili potpuno pomicao i tako dokumentirao skrivenu stranu svijeta proizvoda. Projekt je rezultat Chagasova zanimanja za urbane životne prostore: Što ti prostori otkrivaju o potrošačkom ponašanju svojih stanovnika? Chagas svakodnevne predmete vadi iz njihova konteksta i fotografira ih u odnosu s pomno izabranom pozadinom čime ti predmeti postaju apstraktni simboli. Ono što se na prvi pogled čini kao simbol društva, kojeg karakteriziraju njegovi odbačeni predmeti te neprestani gubitak vrijednosti stvari, istovremeno je i odraz činjenice da je sve što percipiramo kao stvarnost - zapravo konstrukt.

Chagal osim toga tematizira i rastući konzumerizam svog rodnog grada Luande. Nakon završetka građanskog rata 2003. angolska ekonomija postala je jedna od najbrže rastućih ekonomija u Africi, a bogatstvo koje je donijela, znato je promijenilo i mijenja glavni grad.

 

Edson Chagas rođen 1977. u glavnom gradu Angole Luandi, studirao je foto-novinarstvo u Londonu i Newportu. Izlagao je između ostalog i New Yorku, Londonu, Veneciji i Frankfurtu. Živi i radi u Luandi.


Objavljeno 12.07.2016.

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se