Nalazite se u > Turizam > Zabava
Ideja o Europskom nogometnom prvenstvu začeta u Beču Ideja o Europskom nogometnom prvenstvu začeta u Beču

Prvo europsko natjecanje održano 1927. godine 

Svima je već dobro poznata činjenica da se u francuskom glavnom gradu večeras utakmicom između Francuske i Rumunjske otvara Europsko nogometno prvenstvo 2016. No jeste li se ikad zapitali gdje je nastala ideja o Europskom prvenstvu?

Ideju za pokretanje jednog takvog natjecanja imao je naime Bečanin Hugo Meisl, nekadašnji legendarni trener i član uprave 1894. godine osnovanog bečkog nogometnog kluba „First Vienna Football Club“ kojeg su uglavnom sačinjavali engleski vrtlari baruna Rothschilda.

Kod Meisla se 20-ih godina prošlog stoljeća rodila i ideja o turniru europskih nacionalnih momčadi koji bi pobudio interes za nogomet i napunio stadione. Ova se ideja zahvaljujući njegovoj upornosti i obistinila 1927. kada je održan prvi Europski kup, a već prilikom organizacije drugog kupa 1931./32. prvakom postaje austrijski tim.

Nakon pauze tijekom 2. svjetskog rada UEFA preuzima organizaciju te manifestacije u čijim je rukama, ali pod promijenjenim nazivom, sve do danas.

 

Objavljeno 10.06.2016.  

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se