Nalazite se u > Kultura > Izložbe
Izložba „Ajnhajtclub“ u bečkom MuseumsQuartieru Izložba „Ajnhajtclub“ u bečkom MuseumsQuartieru

Austrija ove godine slavi 50. godišnjicu od stupanja na snagu Sporazuma sa Socijalističkom Federativnom Republikom Jugoslavijom kojim je omogućena legalna i dobrovoljna radna migracija, ali i pokrenut fenomen gastarbajtera. Članak 9 tog Sporazuma podržavao je kulturni i društveni život mobilne radne snage što je dovelo do osnivanja stotine radničkih klubova.

Srpski umjetnik i kustos Bogomir Doringer izložbom u bečkom MuseumsQuartieru „Ajnhajtclub“ (Klub jedinstvo) istražuje povijest gastarbajtera u kontekstu klubova, koji nisu bili samo prostori njegovanja i razvoja kulturnog identiteta ili uspostavljanja osjećaja pripadnosti, nego su služili i kao ventil prilikom nostalgije za domovinom. „Ajnhajtclub“, koji se svečano otvara 7. srpnja 2016., svojevrsna je posveta gastarbajterima - ženama i muškarcima iz nekadašnjeg SFRJ-a: Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine. 

Izložba predstavlja šarenu panorama fenomena gastarbajtera, od trodimenzionalnih avatara, preko modernog folklora i interaktivnih performansa do intervencija, koncentriraju se oko monumentalnih projekcija filmskog eseja Marte Popivode „Yugoslavija: How Ideology Moved Our Collective Body“ te okuplja radove umjetnika iz svih nekadašnjih republika, od hrvatskih su to radovi Miroslava Mikuljana, Josipa Novosela i Krste Papića. 

Izložba traje do 15. rujna., a ulaz je besplatan.

Fotografija:

Slika iz filma "Yugoslavia: How Ideology Moved Our Collective Body", 2013 © Marta Popivoda


Objavljeno 05.07.2016.

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se