Nalazite se u > Kultura > Kultura
Klimtov Poljubac za slijepe i slabovidne Klimtov Poljubac za slijepe i slabovidne

Bečki Belvedere 

 

Nakon pune dvije godine rada s 3D tehnologijama izrađena je reljefna reprodukcija čuvenog „Poljupca“ slavnog austrijskog umjetnika Gustava Klimta koja će slijepima i slabovidnim osobama pružiti novi umjetnički doživljaj.

Reprodukcija je proizašla iz EU projekta „Pristup muzejima za slijepe i slabovidne osobe“, a po završetku projekta dodijeljena je galeriji Belvedere u Beču, gdje se nalazi i originalno Klimtovo remekdjelo.

Na Međunarodni dan bijelog štapa koji će obilježava sutra, 15. listopada, slijepi i slabovidni posjetitelji Belvederea moći ovo djelo po prvi puta doživjeti na poseban način. Slika je uz računalnu pomoć „prevedena“ u reljefni prikaz veličine 42x42 cm. Mnogobrojni kompozicijski i ornamentalni detalji djela učinjeni su opipljivim, a uz pomoć tehnologije praćenja dodira određeni dijelovi reljefa pružaju i audio informacije, pa ova reprodukcija zapravo ujedno predstavlja i audio vodič koji produbljuje doživljaj umjetničkog djela.

„Jedna od ključnih obaveza svakog muzeja je da umjetnost učini dostupnom najrazličitijim društvenim skupinama. Veseli me što će najpoznatiju sliku iz naše zbirke od sada na nov način moći doživjeti i slijepe i slabovidne osobe“, kazala je direktorica Belvederea, Agnes Husslein-Arco.Objaljveno 18.10.2016.

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se