Nalazite se u > Novosti
Kočiona energija osvjetljuje bečki metro Kočiona energija osvjetljuje bečki metro
Kočiona energija osvjetljuje bečki metro

Tijekom jednogodišnje testne faze prikupljeno 1,6 GWh kočione energije, što predstavlja godišnju potrošnju 360 kućanstava
Prošlo je točko godinu dana otkako je bečko gradsko poduzeće za javni prijevoz Wiener Linien u jednoj od metro postaja linije U2 instaliralo postrojenje za efikasnije korištenje energije nastale prilikom regenerativnog kočenja vlakova podzemne željeznice.
Do tada se u Beču energija nastala prilikom kočenja koristila za pokretanje drugih vlakova, no problem je nastajao ako u trenutku kočenja u blizini nije bilo niti jednog drugog vozila. Energija se u tom slučaju naime pretvarala u toplinu i na taj način gubila.
Postrojenje koje je u sklopu pilot projekta instalirano prošle godine dobivenu istosmjernu struju pretvara u izmjeničnu, što omogućava snabdijevanje cijele postaje energijom, odnosno omogućuje rad pokretnih stepenica i dizala te rasvjete.
Rezultati provođenja pilot projekta nadmašili su očekivanja. Tijekom jednogodišnje testne faze na ovaj je način prikupljeno 1,6 GWh kočione energije, što predstavlja godišnju potrošnju 360 kućanstava i poduzeću donosi uštedu od 100.000 eura.
Boljim korištenjem energije kočenja Wiener Linien ne nastoje smanjiti samo količinu energije koja se trenutno nabavlja od drugih dobavljača nego i emisije CO2.
Cjelokupni pilot projekt trajao je tri godine, a u narednom je razdoblju planirana ugradnja novih postrojenja na pet dodatnih postaja bečke podzemne željeznice.


Objavljeno 01.02.2018

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se