Nalazite se u > Kultura > Kultura
Kreacija Karla Lagerfelda na bečkom Opernom balu Kreacija Karla Lagerfelda na bečkom Opernom balu

Debitantice će na glavi nositi tijaru inspiriranu bečkim valcerom

 

U austrijskoj će se prijestolnici i ove godine pored mnogobrojnih manjih balova održati i tradicionalni bečki Operni bal. Operni bal predstavlja vrhunac Bečkog fašnika, a održava se svake godine u zgradi bečke Države opere (Staatsoper).

Sa svojih gotovo 12.000 posjetitelja svake godine najveće je okupljalište austrijskih kulturnjaka, poduzetnika i političara, ali i inozemnih zaljubljenika u grad Beč. Usprkos cijenama ulaznica koje sežu od 270 eura sve do vrtoglavih 20.500 i to bez PDV-a, čak 2.500 posjetitelja ove glamurozne manifestacije svake godine dolazi iz inozemstva. Tradicija održavanja bala seže još iz 1877. godine, no prvi je bal pod nazivom „Wiener Opernball“ održan tek 1935. godine i to s humanitarnim ciljem. Od tada se ovaj bal održava svake godine zadnjeg pokladnog četvrtka. Iznimka su bila vremena ratnih sukoba, kao npr. za vrijeme trajanja 2. svjetskog rata ili Zaljevskog rata 1991. godine.

Početak bala obično je u 22.00 sata, a završetak točno u 5.00 sati ujutro sljedećeg dana.

Za ovogodišnji bal koji će se održati 23. veljače stanovnici se Beča pripremaju već mjesecima. Otvorit će ga 180 plesnih parova, a sve će debitantice na glavi nositi tijaru koju je specijalno za bal kreirao slavni njemački dizajner Karl Lagerfeld. Kreacija pod nazivom „Le beau Danube bleu“ sastoji se od 394 prozirna i safirno plava kristala te pet velikih kristalnih Swarovski bisera, a inspirirana je valcerom „Na lijepom plavom Dunavu“ koji ove godine obilježava 150. godišnjicu postojanja.


Objavljeno 17.01.2017.

 

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se