Nalazite se u > Kultura > Kultura
30 sati Boba Dylana u Beču

U okviru bečkog sajama knjiga „Buch Wien“ koji se otvara sutra, 10. studenog 2016., i protječe gotovo paralelno sa zagrebačkim Interlieberom, a obuhvaća čak 429 različitih događanja, ističe se jedno jako zanimljivo.

EUROPOLY - Balkanske migracije u zemlje Centralne i Zapadne Europe


Projekt EUROPOLY – konferencija, izložbeni program i filmske projekcije
Beč - groblja kao dio povijesti grada

Većina nas je jučer povodom dana Svih svetih prošetala nekim od mnogobrojnih hrvatskih groblja i pored posjeta grobovima najmilijih zasigurno zastala i pored nadgrobnih spomenika podignutih u čast poznatim povijesnim ličnostima.
Beč gostuje u Zagrebu

U Zagrebu će se od 28. do 30. studenog 2017. u organizaciji poduzeća Eurocomm-PR Zagreb, Grada Beča i Grada Zagreba održati Dane Beča.
Bečki i newyorški filharmoničari zajedno slave 175. rođendan

Izložba „2 x175: Beč i New York“ do 14. veljače 2018. u Kući glazbe
Bečki ljetni koncert i ove će godine napuniti vrt dvorca Schönbrunn

Ljubitelji frankofonske glazbe na ovogodišnjem će ljetnom koncertu Bečkih filharmoničara – Sommernachtskonzert - koji se već tradicionalno krajem svibnja održava u vrtu dvorca Schönbrunn doći na svoje.
Bečki Novogodišnji koncert pod ravnanjem maestra Dudamela

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije smatra se najpoznatijim novogodišnjim koncertom u cijelom svijetu. Prvi je bečki Novogodišnji koncert održan 31. prosinca 1939. godine, a njegov je program od samog početka posvećen djelima dinastije Strauss - Johann Strauss (otac), Johann Strauss (sin), Eduard Strauss i Josef Strauss.
Do 2018. digitalizacija 600.000 djela iz zbirke Austrijske nacionalne knjižnice

U sklopu projekta Austrian Books Online (ABO) koji Austrijska nacionalna knjižnica i Google provode od 2010. godine digitaliziran je cjelokupni knjižni fond iz svečane dvorane ove knjižnice koji obuhvaća 200.000 dragocjenih dijela.
Evita ponovno na daskama bečkog Ronachera

Svjetski poznati mjuzikl „Evita“ koji govori o životu argentinske nacionalne junakinje Eve Perón od ožujka se ove godine u novom izdanju može vidjeti na bini bečkog kazališta Ronacher.

Iznimno popularni mjuzikl Tima Ricea i Andrewa Lloyda Webbera koji se prikazuje od 70-ih godina prošlog stoljeća do danas je odlikovan s preko 20 međunarodnih nagrada, a njegova je ekranizacija nagrađena čak i Oscarom.
Hrvatski autori na bečkom sajmu knjiga

BUCH WIEN – 8. – 12. studenog 2017.
Bečki međunarodni sajam knjiga BUCH WIEN ove godine slavi 10 godina postojanja, a održat će se gotovo u isto vrijeme kada i zagrebački Interliber, naime od 8. do 12. studenog 2017.
Klimtov Poljubac za slijepe i slabovidne

Nakon pune dvije godine rada s 3D tehnologijama izrađena je reljefna reprodukcija čuvenog „Poljupca“ slavnog austrijskog umjetnika Gustava Klimta koja će slijepima i slabovidnim osobama pružiti novi umjetnički doživljaj.
Kreacija Karla Lagerfelda na bečkom Opernom balu

U austrijskoj će se prijestolnici i ove godine pored mnogobrojnih manjih balova održati i tradicionalni bečki Operni bal. Operni bal predstavlja vrhunac Bečkog fašnika, a održava se svake godine u zgradi bečke Države opere (Staatsoper).
Monumentalna Domingova operna open-air produkcija i u Beču

Povodom proslave 50. jubileja od svog prvog nastupa na bini legendarna operna zvijezda, Plácido Domingo želio je napraviti nešto doista posebno – monumentalnu opernu produkciju na otvorenom.
Mozartov „Rekvijem“ izložen u Beču


Rijetka prilika za razgledavanje rukopisa jedinstvene skladbe W. A. Mozarta
Jedno od najznačajnijih glazbenih djela u svijetu „Rekvijem“ slavnog Wolfganga Amadeusa Mozarta bit će povodom 650 obljetnice od osnivanja Austrijske nacionalne knjižnice izloženo do kraja travnja ove godine u okviru izložbe „Riznica znanja“.
Sikstinska kapela seli u Beč

Razgledavanje Michelangelova remek-djela bez višesatnih čekanja u redovima.


Ako ne volite gužve i duga čekanja u redovima, a želja vam je izbliza vidjeti monumentalne Michelangelove freske iz Sikstinske kape, onda se ove jeseni svakako zaputite u Beč. Tamo se naime od 1. rujna od 4. prosinca u bečkoj Votivkirche mogu pogledati visoko kvalitetne replike ovih fresaka.

U Beču je važnost čitanja davno prepoznata

Hvalevrijedna bečka akcija „Jedna knjiga. Jedan grad“

I dok se u Hrvatskoj posljednjih dana napokon aktualiziralo pitanje nedovoljnog broja sati hrvatskog, odnosno materinjeg jezika u osnovnim i srednjim školama pa samim time i loših čitalačkih navika i sposobnosti građana, Beč kao i uvijek može poslužiti kao uzorit primjer.
U glavnom će austrijskom gradu u okviru akcije pod nazivom „Jedan grad. Jedna knjiga“ koja je pokrenuta još 2002. godine s ciljem promicanja važnosti čitanja svi zainteresirani građani od 25. studenog u bečkim knjižnicama, knjižarama i školama moći preuzeti svoj besplatan primjerak romana „Sofijin svijet“ norveškog pisca i scenarista Josteina Gaardera.
Podijeljeno će biti ukupno 100.000 primjeraka ove knjige, a pokrovitelj akcije sam je gradonačelnik grada Beča dr. Michel Häupl koji će skupa s autorom knjige u Glavnoj bečkoj knjižnici na Gürtelu građanima 25. studenog u 12 sati podijeliti prve primjerke knjige.
Roman „Sofijin svijet“ nastao je iz autorove želje da na pristupačan i lagan način čitateljima predstavi razvoj filozofske misli i njezine najistaknutije aktere, od grčkih početaka sve do teorije o Big Bangu. Gaarder je oblikovao djelo vrlo složene građe u kojem se isprepleću elementi povijesti filozofije, trilera i priče za mlade. Knjiga je izdana 1993. godine, prevedena na 53 jezika i tiskana u preko 30 milijuna primjeraka diljem svijeta te je vrlo brzo postala europskim bestselerom koji se dugo vremena zadržao na prvom mjestu najpopularnijih naslova u Engleskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, ali primjerice i u Japanu. „Sofijin svijet“ prava je književna poslastica za sve koji još uvijek traže smisao u svakodnevici te odgovore na vječna pitanja o postanku života i svemira.
Među autorima, čije su knjige u proteklih 14 godina darivane Bečankama i Bečanima, nalaze se i imena kao što su Toni Morrison, Imre Kertész, Johannes Mario Simmel, John Irving, Nick Hornby, Mario Vargas Llosa te Rafik Schami.

U Beču ove jeseni čak tri nova mjuzikla

Svi bečki ljubitelji mjuzikla, ali i oni iz susjednih zemalja, ove će jesni doći na svoje. Na daskama bečkih kazališta osvanut će naime čak tri nova mjuzikla.
Večeras otvorenje bečkih Festwochen

Glavni će se austrijski grad već tradicionalno i ovog proljeća pretvoriti u jednu veliku međunarodnu kazališnu i glazbenu pozornicu. Naime večeras se ispred bečke Gradske vijećnice otvara tradicionalna bečka manifestacija “Wiener Festwochen” koja se u Beču redovito odvija još od davne 1951. godine.
Viennale danas otvara svoja vrata

Najveći međunarodni filmski događaj u Austriji, istovremeno i jedan od najatraktivnijih filmskih festivala u Europi, bečki „Viennale“, ove će se godine po 54. put za redom održati od 20. listopada do 2. studenog.
150. rođendan bečke Ringstraße

Beč ove godine obilježava 150 godina svoje najraskošnije ulice, prstenaste avenije Ringstraße koja povijesnu jezgru grada okružuje s tri strane, dok je na sjevernoistočnoj omeđena pristaništem na Dunavskom kanalu. 5,7 kilometara duga i 57 metara široka ulica jedna je jedna od najvažnijih prometnih žila grada, šetalište, mjesto susreta, kupovine i brojnih manifestacija te svjedok brojnih povijesnih događanja.
Car Franjo Josip otvorio je Ringstraße 1. svibnja 1865. godine i tako označio početak najvećeg urbanističkog projekta tadašnjeg vremena. I danas se uz ovu ulica nalaze mnogobrojne građevine sagrađene po carevom nalogu, kao što su Državna opera, kazalište Burgtheatar te Muzej povijesti umjetnosti i Prirodoslovni muzej.

Zgrade Parlamenta, Sveučilišta i Vijećnice odražavaju demokratski razvoj grada, a između njih su smještene impozantne palače bogate građanske klase. U dijelu ulice koji prolazi zu Dunavski kanal nalaze danas su smještena okupljališta urbane kulturne scene te primjeri moderne arhitekture.

Osim navedenih građevina tu su i dvorac Hofburg, zgrada Burze, crkva Votivkirche, Muzej primijenjenih umjetnosti, plametarij Urania, vojarna Roßauer, zgrada austrijske poštanske banke te mnogobrojni prelijepi parkovi i spomenici.

Tramvaj na konjsku vuču ovom je ulicom prometovao od 1868. do 1898. godine kada ga zamjenjuje električni tramvaj, a kako se kontaktnom mrežom ne bi narušila ljepota ulica, napajanje pogonskih motora obavlja se putem akumulatora.

Proslavu 150. obljetnice postojanja beče Ringstraße posebnim će programima obilježiti mnogobrojne znanstvene i kulturne institucije grada Beča. Austrijska nacionalna knjižnica tako od 22. svibnja prikazuje izložbu Beč postaje svjetska metropola - Ringstraße i njeno doba. U Arhitektonskom je centru 19. ožujka počinje izložba o Hitlerovim megalomanskim planovima rekonstrukcije Ringstraße, gradski muzej Wien Museum od 11. lipnja u sklopu izložbe Prsten – Pionirske godine raskošne ulice prikazuje kronologiju nastanka ove avenije, a izložbenom se nizu pridružio i Židovski muzej izložbom Ringstraße. Židovska avenija koja je otvorena 15. svibnja.


 Stranica  1 od 2
[1]  2
 

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se