Nalazite se u > Kultura > Izložbe
Man Ray kao univerzalni umjetnik Man Ray kao univerzalni umjetnik

Kunstforum Beč - 14. veljače do 24. lipnja 2018.

 

Bečki Kunstforum objavio je svoj izložbeni program za 2017. i 2018. godinu. Pored izložbi posvećeni Georgiji O'Keeffe, Jamesu Wellingu i Gerhardu Rühmu za 2018. godinu najavljena je i izložba koja predstavlja američkog umjetnika Mana Raya u jednom nesvakidašnjem svjetlu.

Poznati američki umjetnik Man Ray, koji je rođen 1890. godine pod građanskim imenom Emmanuel Radnitzky, u svijetu je prvenstveno poznat kao fotograf. Slavu je stekao 1920-ih svojim umjetničkim foto-portretima i svojim rayografijama koje su nastale bez upotrebe fotoaparata.

No, opus ovog umjetnika puno je slojevitiji. Man Ray se tijekom svog života okušao u ogromnom broju umjetničkih medija i tehnika, između ostalog u slikarstvu, književnosti, kiparstvu, dizajnu, filmskoj umjetnosti itd.

I dok su njegove fotografije neizostavan dio bilo koje svjetske izložbe o dadaizmu i nadrealizmu, o njemu kao univerzalnom umjetniku jako se malo zna. A upravo je to ono što bečki Kunstforum svojom izložbom želi promijeniti. Izložba je posvećena takoreći cjelokupnom Manu Rayu i temama koje su ga zaokupljale čitav život tj. blizini i distanci između ženske i muške tjelesnosti i kreativnosti te njihovom prikazivanju unutar umjetničkog djela.

Izložba će obuhvatiti 150 radova prikupljenih diljem svijeta, počevši od slika, fotografija, skulptura, kolaža sve do eksperimentalnih filmova.Objavljeno 16.01.2017.

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se