Nalazite se u > Gospodarstvo
Najjača toplinska crpka u ovom dijelu Europe nastaje u Beču Najjača toplinska crpka u ovom dijelu Europe nastaje u Beču
Najjača toplinska crpka u ovom dijelu Europe nastaje u Beču

Inovativna nova crpka toplinom će opskrbljivati 25.000 bečkih kućanstava
U glavnom gradu Austrije do kraja će se godine izgraditi najjača toplinska crpka u Srednjoj Europi, koja će toplinom opskrbljivati 25.000 bečkih kućanstava. Na taj će se način na godišnjoj razini emisije CO2 u atmosferu smanjiti za 4000 tona.
Toplinska crpka djeluje na isti način kao i hladnjak, ali u obrnutom smjeru. Kod hladnjaka toplina nastaje kao nusproizvod hlađenja, a kod toplinske je crpke upravo ta toplina željeni proizvod. Kao izvor topline za crpku u bečkom Simmeringu koristit će se voda kojom se hlade elektrane koje se tamo nalaze.
Suvremena tehnologija ugrađena u novu crpku omoguće izvlačenje topline iz vrlo niskih temperatura vode. Već se od temperatura iznad 6 stupnjeva celzijusa uz pomoć toplinski crpki mogu se dosegnuti temperature od 95 stupnjeva celzijusa.
Gradnja velike toplinske crpke u Simmeringu započela je u studenom 2017., a njezino službeno puštanje u rad planirano je krajem 2018. godine.
Bečko javno poduzeće za opskrbu energijom Wien Energie za proširenje postrojenja koja će se opskrbljivati obnovljivom energijom namijenilo je u narednih nekoliko godina 460 milijuna eura.
„Decentralizirane toplinske crpke koje opskrbljuju pojedinačne zagrade već su raširene, ali je tržite velikih crpki još je u povojima. Naše poduzeće već sada ulaže u napredne tehnologije koje će nam omogućiti da otpadnu toplinu iz naših elektrana iskoristimo ciljano i efikasno“, ističe tehnički direktor poduzeća Wien Energie, Karl Gruber.


Objavljeno 01.02.2018

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se