Nalazite se u > Novosti
Novi bečki zakon o turizmu odnosi se i na internet platforme Novi bečki zakon o turizmu odnosi se i na internet platforme

Uspostavljanje fer odnosa na turističkom tržištu

 

 

Bečko gradsko vijeće usvojilo je 30. rujna 2016. izmjene „Zakona o subvencioniranju turizma“, a velika je novost obvezna prijava gostiju za sve koji privatno ili poslovno iznajmljuju sobe ili apartmane.

Izmjeni zakona prethodio je veliki porast privatnih iznajmljivača i velika popularnost internet platformi za iznajmljivanje kao što su Airbnb, wimdu i 9Flats.  Svi privatni iznajmljivači sukladno novim odredbama od sada su dužni prijaviti sve smještajne jedinice kao i svoje goste, a same internet platforme imaju obvezu navesti kontakt podatke svih osoba koje iznajmljuju sobe ili stanove te adrese svih smještajnih kapaciteta.

Cilj novih mjera ubiranje je poreza i uspostavljanje fer odnosa između privatnih ponuđača i hotela, motela, hostela i drugih gospodarskih subjekata.

 

Norbert Kettner, direktor bečke turističke zajednice WienTourismus izjavio je povodom donošenja novog zakona kako ekonomija dijeljenja uvelike pridonosi raznovrsnosti turističke ponude grada, što turistička zajednica načelno pozdravlja. No on smatra da su ipak potrebna jednaka pravila i jednaki porezi za sve koji participiraju na turističkom tržištu. Izmjenom zakona Beč je postavio temelje transparentne konkurentnosti i ponudio pravnu sigurnost ponuđačima iz ove, dosada „sive zone“.

 

„Zakonom o subvencioniranju turizma“ regulira se i ubiranje boravišne takse. Ona u Beču čini 3,2 posto neto dobiti od noćenja, a plaćaju je gosti za sve vrste smještaja. Prihodi od boravišne takse u potpunosti su usmjereni na turistički marketing i najvažniji su izvor financiranja turističke zajednice.

 

Kazna za neprijavljivanje gostiju prema novom zakonu iznosit će 2.100 eura, ali Beč se u početku primjene zakona ne želi fokusirati na kažnjavanja nego na informiranje najvažnijih aktera. Iz gradske uprave podsjećaju i na to da se 40 posto stanova u Beču sufinancira iz javnih sredstava te stoga ne smije biti iznajmljivano u turističke svrhe.
Objavljeno 07.10.2016.

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se