Nalazite se u > Novosti
Od izbjeglice do poduzetnika Od izbjeglice do poduzetnika

Uspješan primjer integracije azilanata u društvo dolazi iz Beča
Bečka Služba za zapošljavanje AMS i Gospodarska agencija Grada Beča azilantima s Bliskog Istoka već dvije godine nude radionice za osnivanje poduzeća. Prema informacijama iz ove dvije ustanove među muškim izbjeglicama ima dosta stolara, a velik je broj žena osposobljen za krojačice.

Od studenta ekonomije do vlasnika slastičarnice

Jedna od priča o uspjehu ovog programa je poduzeće dvadesetsedmogodišnjeg Sirijca Hishama Hawata koji 2014. godine izbjegao iz Damaska, gdje je studirao ekonomiju. Hawat je već na ljeto 2017. godine otvorio vlastito poduzeće u Beču. Riječ je o slastičarnici pod nazivom „Taybat“, što prevedeno znači ukusna hrana.
„Do sada nisam puno znao o slastičarstvu, ali moj je kolega slastičar. Ja vodim posao, a on priprema slastice.“, kaže Hawat i ističe kako već 2018. planiraju otvaranje još jedne poslovnice.
Tijekom 2017. godine 250 je azilanata sudjelovalo na radionicama za osnivanje poduzeća bečke Službe zapošljavanja, a njih 80 na radionicama koje je organizirala Gospodarska agencija. Od 2015. godine Privredna agencija radionice nudi i na arapskom i farsi jeziku.
Radionice se sastoje od tri djela, individualnog savjetovanja, izrade poslovnog plana te provjere kvalifikacija i osposobljavanja za računovodstvene i administrativne poslove.

Iz bečke Službe za zapošljavanje procjenjuju kako oko 15 posto sudionika po završetku programa „Step2Business“ osnuje vlastiti posao u Beču.


Objavljeno 01.02.2018

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se