Nalazite se u > Novosti
Pametan primjer iz Beča: Islužena božićna drvca pretvaraju se u električnu energiju Pametan primjer iz Beča: Islužena božićna drvca pretvaraju se u električnu energiju

Prošle su godine prikupljena drvca cijeli mjesec dana opskrbljivala 960 domaćinstava električnom energijom i 2.200 domaćinstava centralnim grijanjem

 

Bečko komunalno poduzeće za zbrinjavanje otpada (MA 48) i ove će se godine pobrinuti da islužena božićna drvca svoj životni vijek ne završe u otpadu.

Od jučer, 27. prosinca, pa sve do 13. siječnja 2017. stanovnici grada Beča svoja božićna drvca naime mogu kao i svake godine predati na posebno predviđena mjesta.

Ove godine u Beču postoji 519 takvih javnih lokacija za prikupljanje božićnih drvaca, a zaposlenici MA 48-odjela apeliraju na građane borove donesu bez nakita i ukrasa.

Sva se prikupljena božićna drvca u Beču iskorištavaju za proizvodnju električne energije te za centralno grijanje.

Prošle je godine prikupljeno 685 tona odnosno 157.000 božićnih drvaca, od čega je proizvedeno 1.700 MWh energije. To je bilo dovoljno za opskrbu 960 domaćinstava električnom energijom i 2.200 domaćinstava centralnim grijanjem cijeli mjesec dana.

Organizirano prikupljanje božićnih drvaca u Beču započelo je 1990. godine, kada je građanima na raspolaganju stajalo 220 lokacija za prikupljanje. Od tada do danas ovim je putem prikupljeno preko 2,4 milijuna božićnih drvaca.


Objavljeno 02.01.2017.

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se