Nalazite se u > Novosti
Revolucionarni bečki model zbrinjavanja kišnice Revolucionarni bečki model zbrinjavanja kišnice

Kišnica je tema brojnih projekata u Beču jer i bečki kanalizacijski sustav ima problem preopterećenja uslijed obilnih kiša. „Zamislite slikovito kako izgleda tok kišnice“, objašnjava Bernhard Engleder iz bečkog magistrata, „imate ulicu s kolnikom i kanalizacijske šahtove, a uz nju zeleni pojas i slivnik“. Voda dospijeva u šahtove uz rubove ulice odakle putem kanalizacije teče dalje. Upravo tu dolazi do inovacije. Do sada nije bilo moguće regulirati koliko vode odlazi u kanalizaciju. „Na cijev koja vodi u kanalizaciju postavit ćemo prigušnu zaklopku. Riječ je zapravo o limu s tri centimetra velikim otvorom kroz koji otječe voda s ulice“. Na taj će način u kanalizaciju prolaziti  puno manje vode. „Zimi ima manje kišnice i tada voda bez problema može proći kroz suženi otvor. Tijekom ljeta kada su veliki pljuskovi češći voda neće moći u potpunosti proći kroz mali postavljeni otvor. Samo će prvi veliki vodeni val sa svom prljavštinom završiti u kanalizaciji. Čišća voda koja se nakon toga skuplja vraćat će se iz šahta. Tada u igru ulazi korito koje je smješteno nešto ispod nivoa ulice. Jedan 30 cm debeo sloj zemlje zadržavat će prljavštinu koja je još u vodi. Kišnica će potom svoj put nastaviti kroz korito i čista dospjeti u podzemne vode. Jedan će dio vode na tom putu i ispariti. U svakom slučaju voda će tako ostati u prirodnom toku.
Na taj se način ostvaruje nekoliko ciljeva. Para koja nastaje hladi okolinu, što smanjuje pregrijavanje gradskog područja, kanalizacija je rasterećena, sistem osigurava efikasnu zaštitu od poplava, a biljke natrag dobivaju čistu vodu.
Ova će inovacija tijekom ljeta biti testirana u novoizgrađenog bečkoj četvrti Aspernu u ulici Edith-Piaf. Pokaže li se projekt uspješnim bit će primijenjen i na druge dijelove Beča.


Objavljeno 05.04.2017.

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se