Nalazite se u > Turizam > Slobodno vrijeme
Rijetki amurski leopard novi je stanovnik bečkog zoološkog vrta Rijetki amurski leopard novi je stanovnik bečkog zoološkog vrta
Rijetki amurski leopard novi je stanovnik bečkog zoološkog vrta

Leopardica Ida uselila u bivšu nastambu jaguara

 

Leopardi se ubrajaju u najelegantnije i istovremeno najugroženije velike mačke. Amurski leopard je pri tom ugrožen od istrebljenja i može ga se naći još samo u šumama ruske regije Amur. No, pošle je godine i tamo zabilježeno svega 57 jedinki. Kroz povijest je glavni razlog njihova nestanka predstavljalo izlovljavanje jer su bili jako cijenjeni zbog svog karakterističnog krzna, a danas je to gubitak životnog prostora. Budući da leopardi imaju sve manje hrane, napadaju i domaće životinje zbog čeka ih seljani često ubijaju.

Zoološko društvo za zaštitu vrsta i populacija (ZGAP) stoga je leoparda proglasilo „Zoo životinjom 2016“.

Tim povodom je i u bečki zoološki vrt Tiergarten Schönbrunn pristigla ženka amurskog leoparda imenom Ida. Ida je rođena 26. siječnja 2015. u zoološkom vrtu Olmütz u Češkoj, a u Schönbrunnu je smještena u bivšu nastambu jaguara.

Na jesen bi trebala dobiti i muško društvo, a razmnožavanje ovih jedinstvenih životinja u europskim zoološkim vrtovima provodi se u okviru Europskog programa očuvanja ugroženih vrsta (EEP).


Objavljeno 07.06.2016.

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se