Nalazite se u > Kultura > Izložbe
Ruski Ermitaž paralelno gostuje i u Zagrebu i u Beču Ruski Ermitaž paralelno gostuje i u Zagrebu i u Beču
Ruski Ermitaž paralelno gostuje i u Zagrebu i u Beču

U bečkom je Muzeju povijesti umjetnosti početkom lipnja otvorena izložba „Ermitaž u gostima. Remek-djela od Botticellija do Van Dycka“.
U glavni je austrijski grad tim povodom iz Rusije doputovalo četrnaest umjetničkih dijela nastalih u razdoblju od renesanse do ranog klasicizma koja će biti stavljena u dijalog s vrhunskim umjetničkim prikazima iz bečkog muzeja. Izložbom će biti obuhvaćena djela umjetnika poput Botticellija, Tintoretta, Rembrandta i van Dycka.
Ermitaž i bečki Muzej povijesti umjetnosti ubrajaju se u najznačajnije kulturne institucije u svijetu. Povijesne paralele kao i slični institucionalni okviri spajaju ove dvije kuće. I jedna i druga su nastale kao carske zbirke da bi krajem prvog svjetskog rata prešle u državno vlasništvo.
Oba su muzeja smještena u jedinstvenim povijesnim građevinama koje su neraskidivo povezane s gradskim jezgrama Petrograda tj. Beča, a znanstvena i kulturna razmjena povezuje dvije institucije već desetljećima.
Uvod u izložbu pružaju dva religiozna djela Sandra Botticellija i Albrechta Altdorfera – dijalog koji otkriva različite odlike renesanse sjeverno i južno od Alpa - a slijede primjeri talijanske, nizozemske, flamanske, britanske i njemačke umjetnosti.
Suočavanjem djela iz dvaju kuća postaje jasno s kojom lakoćom djela koja povezuje zajedničko europsko kulturno područje stupaju u komunikaciju. 
Izložba u Beču ostaje otvorena od 2. rujna 2018. godine, nakon čega seli u Petrograd, gdje će se moći pogledati do 13. siječnja 2019. godine.
https://www.khm.at/en/visit/exhibitions/old-masters-from-the-hermitage/


Objavljeno 18.06.2018

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se