Nalazite se u > Turizam > Zabava
Svi na ples – Započela bečka sezona balova Svi na ples – Započela bečka sezona balova
Svi na ples – Započela bečka sezona balova

Preko 2000 sati plesa tijekom balske sezone u Beču
U Beču je 11. studenog 2017. započela još jedna balska sezona i to točno na prvi dan fašnika.
Tradicija fašničkih balova u austrijskom glavnom gradu i danas živi, iako balovi u današnje vrijeme često traju sve do proljeća i ljeta. Svoj vrhunac balska sezona doseže ipak u siječnju i veljači, kada se balovi na svakodnevnom društveno-kulturnom rasporedu grada.
U austrijskoj se prijestolnici svake godine održi preko 450 balova, a najposjećeniji događaji broje i do 6.000 posjetitelja.
Pored društvene funkcije bečki balovi imaju i značajnu gospodarsku ulogu. Sukladno istraživanju koje je provela Bečka gospodarska komora 2016. godine svaki sudionik bala u prosjeku potroši 270 eura na pripreme i posjet samom balu.
Prošlogodišnja balska sezona zabilježila je prihode od 131 milijuna eura, a od 500.000 posjetitelja više od tri četvrtine bilo je iz Beča, 60.000 ih je bilo iz ostalih austrijskih pokrajina te 50.000 iz inozemstva.
Po najavama Bečke gospodarske komore u ovoj se godini očekuje oko 505.000 posjetitelja koji bi austrijskog metropoli trebali donijeti prihod od 139 milijuna eura.
U najznačajnije balove u Beču ubrajaju se svima poznati „Operni bal“, „Bal Bečkih filharmoničara“, „Bal bečkih vlasnika kavana“, „Bal Crvenog križa“ i „Novogodišnji bal“, balovi različitih sektora kao što su „Znanstveni bal“, „Bal pravnika“ i „Concordia bal“, dobrotvorni „Life bal“ i mnogi drugi.
Upravo Operni bal predstavlja vrhunac bečkog fašnika, a održava se svake godine u zgradi bečke Države opere (Staatsoper). Sa svojih gotovo 12.000 posjetitelja svake godine najveće je okupljalište austrijskih kulturnjaka, poduzetnika i političara, ali i inozemnih zaljubljenika u grad Beč. Usprkos cijenama ulaznica koje sežu od 290 eura sve do vrtoglavih 20.500 i to bez PDV-a, čak 2.500 posjetitelja ove glamurozne manifestacije svake godine dolazi iz inozemstva.
Tradicija održavanja ovog bala seže još iz 1877. godine, no prvi je bal pod nazivom „Wiener Opernball“ održan tek 1935. godine i to s humanitarnim ciljem. Od tada se Operni bal održava svake godine zadnjeg pokladnog četvrtka. Iznimka su bila vremena ratnih sukoba, kao npr. za vrijeme trajanja 2. svjetskog rata ili Zaljevskog rata 1991. godine. Početak bala obično je u 22.00 sata, a završetak točno u 5.00 sati ujutro sljedećeg dana. Ovogodišnji Operni bal održat će se 8. veljače, a stanovnici Beča za njega se pripremaju već mjesecima.


Objavljeno 05.01.2018

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se