Nalazite se u > Kultura > Izložbe
Svjetska novinska fotografija 2015. nastala je na srpsko-mađarskoj granici Svjetska novinska fotografija 2015. nastala je na srpsko-mađarskoj granici
Svjetska novinska fotografija 2015. nastala je na srpsko-mađarskoj granici

Galerija Westlicht, Beč

World Press Photo 16 – 9. rujna do 16. listopada 2016.

 

Izložba „World Press Photo 16“ koja se od 9. rujna do 16. listopada ove godine po petnaesti put za redom prikazuje u bečkoj galeriji „Westlicht“ predstavit će 42 najbolje novinske fotografije nastale u 2015. godini. Najviše fotografija pristiglo je na temu velike prošlogodišnje izbjegličke krize, no mnoge fotografije nastale su i na temu  politike, kulture, sporta i prirode. Na natječaj se prijavilo ukupno 6000 kandidata iz cijelog svijeta s preko 80.000 fotografija.

Pobjedničkom fotografijom proglašena je ona australskog fotografa Warrena Richardsona koja nosi naziv „Nada u novi život“, a nastala je u blizini mjesta Röszke na srpsko-mađarskoj granici. Fotografija je ovjekovječila trenutak kada mladi Sirijac kroz rupu napravljenu u bodljikavoj žici preuzima bebu.

Nagrada „World Press Photo“ dodjeljuje se od 1955. godine, a sjedište fondacije je u Amsterdamu. Od prispjelih fotografija iz čitavog svijeta žiri bira fotografiju godine, a pobjedničke fotografije potom putuju diljem svijeta.

Među nagrađenim fotografima ove se godine nalaze i dva Slovenca, Zorman Matic i Matjaž Krivic.

 

Objavljeno 13.09.2016.

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se