Nalazite se u > Gospodarstvo
U Beču 100.000 korisnika carsharinga U Beču 100.000 korisnika carsharinga

1.300 carsharing vozila na bečkim ulicama

 

Aktualna je studija pokazala da je broj korisnika carsharinga u Beču sve veći. Njihov je broj 2010. tako iznosio samo 10.000, dok ih je danas već 100.000. Usluga je to sukorištenja automobila za vožnju gradom i okolicom.

U zapadnoeuropskim gradovima carsharing je prepoznat kao alternativa vlasništvu nad osobnim vozilom. Korisnici carsharinga nemaju troškove koji prate vlasništvo nad vozilom poput registracije, održavanja, osiguranja i poreza. Oni plaćaju samo vožnju po minuti.

 

Sukladno spomenutom istraživanju efekti carsharinga za Grad Beč su mnogostruki, a jedan od njih je i to što jedno carsharing vozilo zamjenjuje do pet privatnih te se na taj način smanjuju gužve na gradskim ulicama i parkiralištima te broj prijeđenih kilometara, odnosno emisija CO2.

„Carsharing nije konkurencija javnom prijevozu, nego dodatak. Sada je na nama da još više proširimo ponudu“, kazala je bečka dogradonačelnica iz redova zelenih Maria Vassilakou oduševljena rezultatima studije.

 

Neki od bečkih ponuđača carsharing vozila su poduzeća Zipcar, car2go, DriveNow, a vozila koja ona nude pri tom su jako atraktivna – Mercedes-Benz, BMW i MINI. Neka od ovih poduzeća u svojoj ponudi već imaju i električna vozila.

Na Bečkim se ulicama trenutno nalazi 1.300 carsharing vozila uz pomoć kojih na godišnjoj razini dolazi do uštede od 44 milijuna prijeđenih kilometara tj. 7.000 tona CO2.


Objavljeno 11.05.2016.

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se