Nalazite se u > Kultura > Izložbe
Velika proljetna izložba bečke Albertine posvećena ruskoj avangardi Velika proljetna izložba bečke Albertine posvećena ruskoj avangardi
Velika proljetna izložba bečke Albertine posvećena ruskoj avangardi

 Od Chagalla do Maljeviča

26. veljače do 26. lipnja 2016.

Ruska se avangarda ubraja u najraznolikije i najradikalnije poglavlje moderne. Niti u jednom drugom trenutku povijesti umjetnosti nije izniklo toliko umjetničkih škola i udruženja kao u Rusiji u razdoblju od 1910. do 1920. godine. Svaka je grupa pri tom imala zaseban program, a svaki od tih programa bio je svojevrsna objava rata prošlosti, ali i sadašnjosti.

Bečka Albertina raznolikom umjetničkom djelovanju ove epohe posvećuje veliku proljetnu izložbu koja obuhvaća preko 130 remek-djela ruskih umjetnika kao što su Mihail Larionov, Natalija Gončarova, Kazimir Maljević, Vasilij Kandinski ili Marc Chagall.

Izloženi radovi demonstriraju različitost stilova toga doba i njihov razvoj počevši od primitivizma, preko kubo-futurizma sve do suprematizma, ali i paralelne pojave poput ekspresionizma i apstrakcionizma.

Cilj izložbe nastale u suradnji bečke Albertine i Ruskog državnog muzeja iz Petrograda prikaz je ove herojske faze ruske umjetnost, a izložba u okviru svojih 11 poglavlja posjetiteljima približava dramu nastalu sučeljavanjem svih tih dijametralno suprotnih avangardi.


Objavljeno 08.03.2016.

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se