Nalazite se u > Novosti
Zabavni slogani na bečkim kantama za otpatke uistinu djeluju Zabavni slogani na bečkim kantama za otpatke uistinu djeluju

Kazna za nezbrinut pseći izmet iznosi 36 eura

Ako ste se iznenadili nedavnom viješću da se u Beču zbog podrigivanja na javnom mjestu može odbiti kazna od čak 70 eura, onda ni informacija da se u glavnom austrijskom gradu za nemarno odbačen opušak cigarete može zaraditi kazna od 36 eura neće djelovati nimalo manje iznenađujuće.

Bečka gradska uprava svojim inovativnim kampanjama svakog proljeća građanima nastoji skrenuti pozornost na brigu o okolišu. Posebice djelotvornim sredstvom pokazali su se zabavni natpisi na bečkim kantama za smeće koji prolaznike navode na to da svoj otpad ubace unutra.

A izlike za bacanje smeća i stvaranje nereda u Beču istinu nema. Na gradskim se ulica nalazi 20.000 kanti za otpatke, a za poštivanje reda i pravila zadužene su posebne WasteWatcher patrole. One već osmu godinu za redom brinu o tome da građani poštuju pravila o čistoći grada, a kazne koje naplate ponovno se investiraju u mjere očuvanja gradske čistoće.

I problem zbrinjavanja psećeg izmeta u Beču se u posljednjih nekoliko godina bitno smanjio. U bečkim kantama za smeće tako svakodnevno završi i do 60.000 vrećica s psećim izmetom, a to je u gradu koji ima 55.700 prijavljenih pasa doista velik uspjeh, koji se može zahvaliti i činjenici da je diljem grada raspoređeno 3.305 automata s besplatnim vrećicama.

Zahvaljujući domišljatim kampanja gradske uprave u bečkim kantama za smeće godišnje završi i do 100 milijuna opušaka, a zabilježeno je i 67% manje ilegalno zbrinutih hladnjaka i 38% manje glomaznog otpada koji završi na ulicama.


Objavljeno 17.03.2016.

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se