Nalazite se u > Novosti
Započela modernizacija željezničke pruge između Beča i Bratislave Započela modernizacija željezničke pruge između Beča i Bratislave

Radovi na obnovi završit će do 2023. godine

 

 

Glavni gradovi Austrije i Slovačke za nekoliko će godina postati još bliži. Razlog tomu je obnavljanje željezničke linije između Beča i Bratislave sjeverno od Dunava. Radovi na obnovi postojeće jednotračne pruge trebali bi biti završeni do 2023. godine, a u obnovu će biti uloženo 505 milijuna eura. Na ovaj će se način trajanje vožnje između ova dva susjedna grada želi smanjiti sa sadašnjih 65 na 40 minuta. Od modernizacije željezničkih postaja i perona profitirat će i mnogobrojni radnici ili studenti koji svakodnevno putuju između dva najbliža europska glavna grada.

Krajem rujna ove godine i zvanično je otvoren početak radova na dionici pruge do pograničnog mjesta Marchegg. Postojeća jednotračna neelektrificirana dionica od 37,5 kilometara danas potpuno je preopterećena, a modernizacija podrazumijeva i elektrifikaciju koja će omogućiti povećanje maksimalne brzine sa 120 na 160 km/h. Linija Beč-Bratislava bit će povezana i s bečkom metro linijom U2, a presjedanje na javni prijevoz bit će moguće na postaji podzemne željeznice Aspern-Nord.

Slovačka će pri tom preuzeti modernizaciju, elektrifikaciju i planiranje dvotračnog željezničkog prometa od graničnog prijelaza u mjestu Marchegg do naselja Devinska Nova Ves na sjeverozapadu Bratislave, a kraj radova predviđen je za 2022. godinu.

Do stanice Beč-Aspern dionica će već do 2018. godine biti dvosmjerna, a kasnije i na drugim dionicama, što će omogućiti prolaz tri putnička vlaka po satu – gradske željeznice, regionalnog vlaka i međunarodnih linija.

Najveći dio financirat će austrijsko Savezno ministarstvo za promet, inovacije i tehnologiju, dok Grad Beč u radovima sudjeluje s 15 milijuna eura.

Modernizacija linije Beč-Bratislava značajna je i za Sjevernomorsko-baltički željeznički koridor.  Objavljeno 06.10.2016.

Pretraživanje

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se